
ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑ
ΤΑΜΠΟΝ
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ
-
ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΙΟΝ;
«ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΒΑΣΕΩΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ, Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗΣ. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ» (PAPP)
Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Η ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΩΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟ ΠΕΡΙΟΔΟ. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΠΙΚΑ ΤΑΜΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ. ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΒΟΛΕΣ ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΒΗ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ (SCHMIDT-ELMENDORFFEILEMANN). ΕΠΙΠΛΕΟΝ, Η ΟΣΜΗ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑ ΕΛΑΤΤΩΝΕΤΑΙ ΑΙΣΘΗΤΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΕΑΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑΜΠΟΝ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’90, ΟΙ 70 ΑΠΟ ΤΙΣ 100 ΕΦΗΒΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΝ, ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ ΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ (BUCHTA). ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΤΟ 1994, ΕΣΤΙΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΕΦΗΒΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΖΩΗΣ ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΩΣ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ (EMANS ET AL). ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΩΝ ΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΕΞΗΣ: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (32%), Η ΑΝΕΣΗ (20%), Η ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ (15%), ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΛΟΓΟΙ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ «ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΦΙΛΕΣ» ΚΑΙ «ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ».
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΡΟΙΟΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ. ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΟ ΠΑΠΥΡΟ, ΕΝΩ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΟ ΜΑΛΛΙ. ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’30, ΟΤΑΝ ΔΟΘΗΚΕ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΛΠΙΚΟ ΤΑΜΠΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ ’40 ΚΑΙ ΤΟΥ ’50, ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΕ. ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ’80, ΟΤΑΝ ΕΤΕΘΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ. ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΑΥΤΑ ΕΝΤΥΠΑ, ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΩΝ.
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ, ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΝ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΤΑΜΠΟΝ, ΜΠΟΡΕΙ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΕΚΚΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΚΟΛΠΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΡΔΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ. ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ Η ΙΔΙΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ Η ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ, ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ, ΑΠΟΚΟΠΤΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Η ΤΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ.
-
ΑΠΟ ΤΙ ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΜΕΓΕΘΗ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ;
ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ, ΤΕΧΝΗΤΟ ΜΕΤΑΞΙ (ΡΕΓΙΟΝ), Η ΑΠΟ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ-ΒΑΜΒΑΚΟΣ. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΠΛΕΓΜΑΤΟΕΙΔΕΣ ΚΑΛΥΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΝΗΜΑΤΩΝ.
ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΑ, ΜΕ ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΜΟΛΙΣ 1.0 ΕΚ., ΕΩΣ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΜΠΟΝ, ΜΕ ΔΙΑΜΕΤΡΟ 1.9 ΕΚ., ΕΝΩ ΠΑΛΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΤΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (ΒΛ. ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΗΜΑΤΑ. ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΑΜΠΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΚΡΗ ΡΟΗ, ΕΝΩ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΡΟΗ). ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ. ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΛΠΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΑΝΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΘΕΤΑ-ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΒΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΤΑ ΕΝΘΕΤΑ ΑΥΤΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΑΜΠΟΝ. ΚΑΘΩΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΞΟΙΚΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟ ΡΥΣΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑΜΠΟΝ, ΕΑΝ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.
ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ, ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΣ ΕΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΘΟΝΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. ΩΣΤΟΣΟ, ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ.
ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΤΑΜΠΟΝ ΔΑΚΤΥΛΙΚΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΠΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ, ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΣ ΕΛΑΦΡΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΤΑΜΠΟΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ. ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΑΜΠΟΝ ΣΥΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΧΑΡΤΟΝΕΝΙΟ Η ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ (ΑΛΙΚΑΤΕΡ), ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ. ΤΟΣΟ Η ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΛΙΚΑΤΕΡ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΘΕΙ ΜΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
-
ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟ ΡΟΗ;
ΟΧΙ, ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΔΕΝ ΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟ ΡΟΗ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΡΟΗ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΝΑΡΡΟΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΩΑΓΩΓΟΥΣ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ. Ο ΦΟΒΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΙΜΟΣ, ΚΑΘΟΤΙ ΤΟ ΤΑΜΠΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΤΟ ΥΓΡΟ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΑΜΠΟΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ, ΤΟ ΥΓΡΟ ΔΙΑΡΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ ΕΙΤΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.
ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ, ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΦΡΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΟΗΣ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΥΛΙΚΑ ΤΥΠΟΥ ΤΑΜΠΟΝ, ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ 8 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΣΧΑΝ ΑΠΟ ΜΗΝΟΡΡΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΘΜΟΥ (SCHMIDT-ELMENDORF AND EILEMANN). ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΡΟΗΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ, ΣΤΙΣ ΩΑΓΩΓΟΥΣ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ Η ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΝΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ (KARNAKY).
ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΡΙΤΗΜΟΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ. Η ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟ ΡΟΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΥΓΡΟ.
-
ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ; ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘ΄ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΜΠΟΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ. ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΑΠΟΨΕΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΑ ΤΑΜΠΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΙΕΤΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
-
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ.
-
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (FDA) ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ-ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 8 ΩΡΩΝ.
-
Η ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ 6 ΜΕ 8 ΩΡΕΣ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΠΟΥ ΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΘΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ. Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΜΠΟΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ. ΣΥΝΕΠΩΣ, ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΜΗΝΟ ΡΟΗ, ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ (ΚΑΘΕ 2 Η 3 ΩΡΕΣ) Η ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΙΑ ΣΕΡΒΙΕΤΑ Η ΣΕΡΒΙΕΤΑΚΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΡΟΗ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, Η ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΤΑΜΠΟΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 6 ΩΡΩΝ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΔΥΝΑΤΗ.
-
ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ Η ΣΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ;
ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ Η ΣΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ (HERMS ET AL), ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΟΜΕΣ. ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΟΛΠΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΟΠΩΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟ ΡΟΗ, ΣΤΟ ΣΠΕΡΜΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ, ΤΟ ΚΟΛΠΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟ.
Ο ΚΟΛΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟΣΟ Ο ΚΟΛΠΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΝΟΣ ΜΩΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ. Ο ΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΕΠΟΥΛΩΝΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΣΥΝΟΥΣΙΑ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ. Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΚΟΛΠΙΚΩΝ ΣΧΑΣΕΩΝ. ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΚΑΚΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΥΣΙΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΑΝΩ ΟΠΙΣΘΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ (DAO ET AL;SMITH ET AL1983).
ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ 3 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΜΗΝΙΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ 20 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ 80 ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ (BERKELEY ET AL). Η ΞΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ, ΩΣΤΟΣΟ, ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΑΜΠΟΝ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, Η ΞΗΡΑΝΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΜΗΝΙΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ-ΤΑΜΠΟΝ (78%) ΚΑΙ ΣΤΟ 30% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΓΑΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΕΡΒΙΕΤΩΝ. ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΞΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΤΟΥ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ.
ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΥΡΗΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΙ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΟΤΑΝ ΔΙΑΚΟΠΤΟΤΑΝ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ, ΜΑΡΤΥΡΩΝΤΑΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (48 ΜΕ 72 ΩΡΕΣ) ΤΟΥ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ (RAUDRANT ET AL 1989 ΚΑΙ 1995).
-
ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ (ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ) ΠΟΥ ΕΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ;
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ, ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΚΩΣΗΣ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ, ΤΟ PH ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΑΛΚΑΛΙΚΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΟΗΣ (LOCH ΚΑΙ KAISER). ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΚΟΛΠΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ, ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ, ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ (NOBLE ET AL). ΩΣΤΟΣΟ, ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΝ (LOCH AND KAISER; MORRIS AND MORISS; NOBLEET AL) ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΕΡΟΒΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ (CHOW AND BARTLETT; ONDERDONK ET AL 1986;WATT ET AL).
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΕΤΩΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΝΑΛΥΘΗΚΕ ΣΕ 58 ΥΓΙΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ (LOCH AND KAISER). ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 ΚΑΤΑΜΗΝΙΩΝ ΚΥΚΛΩΝ, ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΙΣΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 3 ΦΟΡΕΣ (ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑ). ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΣΕΡΒΙΕΤΩΝ. ΩΣΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:
-
ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
-
ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΟ ΣΠΕΙΡΑΜΑ Η ΠΟΥ ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΝΑΝΤΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΤΑΜΠΟΝ ΕΠΙΔΡΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ
(ORDENDONK ET AL 1987 & 1989).
ΓΕΝΙΚΩΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΣΧΕΣΕΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΖΥΜΟΜΥΚΗΤΙΣΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΝ (GEIGER FOXMAN). ΕΠΙΠΛΕΟΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑΣ ΑΙΔΟΙΟΚΟΛΠΙΚΗΣ ΚΑΝΤΙΝΤΙΑΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΥΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΚΡΙΝΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ, ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ, ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΚΟΛΠΙΚΗ ΚΑΝΤΙΝΤΙΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΡΤΥΡΟΥΣΑΝ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΛΟΙΜΩΞΗ (SPINILLO ET AL). ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑΣ ΚΑΝΤΙΝΤΙΑΣΗΣ.
Η ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ, ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΑΙΤΙΑ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΚΚΡΙΣΗΣ ΥΓΡΩΝ (YOLSAL ET AL), ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΤΑΜΠΟΝ. Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΛΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ-ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΛΠΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ- ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΛΩΝ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ (HAWESET AL).
ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ, Ο ΧΡΥΣΙΖΩΝ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ (STAPHYLOCOCCUS AUREUS) ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΙΣΩΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΙΑ
ΤΟΞΙΝΗ --ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΤΟΞΙΝΗΣ -1 (TSST-1)—
Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ(TSS). ΜΟΛΟΝΟΤΙ
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟ TSST-1, ΤΟ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΟΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ, ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΕΝΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΟΣ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟΞΙΝΗ Η ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΤΟΜΩΝ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ.
Ο ΧΡΥΣΙΖΩΝ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ. ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ 52 ΓΥΝΑΙΚΕΣ (ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ 12 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 40 ΤΑΜΠΟΝ), Ο ΧΡΥΣΙΖΩΝ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΡΑΧΗΛΙΚΟ ΣΤΟΜΙΟ 3 (5,8%) ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ 9 ΑΣΘΕΝΕΙΣ (17,3%) ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ (NOBLE ET AL;SMITH ET AL1982). ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΑΠΟ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΑ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΥΣΗΣ: ΤΟ 18% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟ 17% ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΑ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ. ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΟ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΑ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟ (NOBLE ET AL).
ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΟΣ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ TSST-1 ΤΟΣΟ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΕΣ, ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΧΕΣΕΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ (PARSONNET ET AL 1993 AND 1996).
Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ, ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΟΣ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ TSST-1.
-
ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ;
ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ. ΕΧΕΙ
ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ (TSS) ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ (TODD 1988). ΕΝΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΥΝΗΘΙΖΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ, Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΒΕΒΑΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ, ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΝΟΣΟΣ.
ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ
ΝΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΑΝΩΛΗ ΠΟΥ ΘΕΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 430 ΜΕ 427 Π.Χ. (LANGMUIR ET AL).
ΕΝΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΕΣ ΕΞΑΝΘΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΑ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΤΟ 1927. ΤΟ 1978 ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ 7 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΑ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟ (TODD
ET AL).
ΑΠΟ ΤΟ 1978, ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΒΑΣΕΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΕΜΜΗΝΟ ΡΥΣΗ, ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΜΗΝΟ ΡΥΣΗ, ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΕ ΛΕΧΩΝΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΕ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ. (BRENDA ET AL; HARDEN ANG CAVANAGH; RHEE ET AL; TODD ET AL 1978). ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ, ΝΥΓΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ.
ΤΟ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ
Η ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ (LARKIN ET AL; SCHLIEVERT ET AL 1984) Η ΕΥΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΑ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΜΗΝΙΟ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΟΣΟΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ. ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, ΩΣΤΟΣΟ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΑΦΗΣ.
ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΚΛΙΚΕΣ ΚΟΡΥΦΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΜΗΝΙΟ ΚΥΚΛΟ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΙ (NEWMARK AND PENRY), ΟΙ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΑΣΜΑΤΟΣ (SKOBELOFF ET AL), ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ (GROER ETAL;SWEET ET AL;WEISCHER ET AL), ΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ (SCHWARZET AL) ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗ ΛΥΚΟΥ (STEINBERG AND STEINBERG), ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΜΗΝΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΜΗΝΙΟΥ ΚΥΚΛΟΥ (HARLOW AND EPHROSS), ΚΑΘΟΤΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΚΛΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ (AGARWAL ET AL; NORTHERN ET AL;KALO-KLEINAND WITKIN; STRATTON ET AL; SULKE ET AL).
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΞΙΚΟΓΟΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ (STAPHYLOCOCCUS AUREUS) (ALTEMEIER ET AL).
ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΑ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ , ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ 1, Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ 1980,
ΟΠΟΥ 325 ΠΕΡΙΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΑΝ ΧΩΡΑ ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ. ΩΣΤΟΣΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΤΩΣΗ. ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΟ 1989 ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 50 (CENTERS FORDISEASE CONTROL-ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ). ΤΟ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΕΞΙΣΟΥ ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΤΟ 1994 ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ 8 ΜΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (38 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ) (HANSARD). ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ Η ΕΛΛΙΠΟΥΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ. ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟ. ΣΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΟΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ (TODD 1988), ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ, ΕΝΩ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΟΥΝ ΩΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ(HARVEY ET AL 1982 AND 1984).
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ, ΟΧΙ ΜΙΑ ΝΟΣΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΣΥΓΧΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 1. ΣΕ ΑΛΛΑ ΥΓΙΗ ΑΤΟΜΑ, ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΗΠΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, ΟΠΩΣ Η ΓΡΙΠΗ (PARSONNET 1996; TODD 1988). ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΥΡΕΤΟ, ΡΙΓΗ, ΕΜΕΤΟΥΣ, ΥΔΑΡΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑ, ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΑΛΓΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΠΤΙΚΟ ΣΟΚ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΤΟ 2 ΜΕ 5% ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ (LOCKSLEY; TODD 1988). Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΜΗ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΧΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΜΠΥΡΕΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ (PARSONNET AND KASPER; TODD1988). ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ, ΜΕ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ Η ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ (PARSONNET AND KASPER).
-
ΝΟΣΟΣ KAWASAKI
-
ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΡΑΚΙΑΣ
-
ΤΟΞΙΚΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ ΝΕΚΡΟΛΥΣΗ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
-
ΣΗΠΤΙΚΟ ΣΟΚ
-
ΚΗΛΙΔΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΟΡΕΩΝ
-
ΜΗΝΙΓΓΟΚΟΚΚΑΙΜΙΑ
-
ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ
-
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ
Η ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ (“RECLASSIFICATION…”; TODD 1988) ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΥΤΟΥ (OSTERHOLM ET AL; REINGOLD ETAL). ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ, ΕΝΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΑΝΑΦΟΡΩΝ, ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 67%, ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ(DAVIS ET AL).
ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ: ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ
ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
ΠΥΡΕΤΟΣ: ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΙΣΗ ΜΕ 38,9Ο C (102Ο F)
ΕΞΑΝΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΥΤΗ ΚΗΛΙΔΩΔΗΣ ΕΡΥΘΡΟΔΕΡΜΙΑ
ΑΠΟΠΤΩΣΗ: 1-2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ
ΥΠΟΤΑΣΗ: ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ Η ΙΣΗ ΜΕ 90mmHg ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΕΚΑΤΟΣΤΗΜΟΡΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ. ΟΡΘΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΟΛΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ Η ΙΣΗ ΜΕ 15mmHg ΑΠΟ ΞΑΠΛΩΤΗ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ, ΟΡΘΟΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΠΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ )Η ΟΡΘΟΣΤΑΤΙΚΗ ΖΑΛΗ.
ΕΜΠΛΟΚΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΤΡΙΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ):
-
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ: ΕΜΕΤΟΣ Η ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
-
ΜΥΙΚΟ: ΕΝΤΟΝΗ ΜΥΑΛΓΙΑ Η ΥΨΗΛΗ ΚΡΕΑΤΙΝΟΦΩΣΦΟΚΙΝΑΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
-
ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΣ ΥΜΕΝΑΣ: ΚΟΛΠΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΗ ΥΠΕΡΑΙΜΙΑ Η ΥΠΕΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΦΥΚΟΤΟΣ
-
ΝΕΦΡΙΚΟ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΥΡΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ(BUN) Η ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, Η ΙΖΗΜΑ ΟΥΡΩΝ ΜΕ ΠΥΟΥΡΙΑ (ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ Η ΙΣΗ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΣΧΥΟΣ) ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΜΩΞΗ ΤΟΥ ΟΥΡΗΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
-
ΗΠΑΤΙΚΗ: ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗ, ΑΣΠΑΡΤΙΚΗ ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΗ (AST, ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SGOT) Η ΑΛΑΝΙΝΗ ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΗ (ALTΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SGPT) ΠΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ.
-
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ: ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 100,00/mm
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
Η ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΣΤΙΑΚΕΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΣΗ.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ΕΑΝ ΛΗΦΘΟΥΝ
-
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΦΑΡΥΓΓΑ Η ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟΥ ΥΓΡΟΥ (Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΟΣ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΥ)
-
ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΤΛΟΥ ΣΕ ΚΗΛΙΔΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΟΡΕΩΝ, ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ Η ΙΛΑΡΑ.
=========================================================
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ
ΠΙΘΑΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΕΝΤΕ Η ΕΞΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΠΟΒΙΩΣΕΙ ΠΡΟΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ Η ΑΠΟΠΤΩΣΗ
Η ΣΧΕΣΗ ΑΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ
Η ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ. Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΤΑΝ ΠΡΑΞΕΙΣ Η ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ Η ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΙΤΙΟΥ-ΑΙΤΙΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΧΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ (BRADFORD HILL;TAUBES) ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΝ
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΗΝΙΟ ΦΑΣΗ ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. :
-
ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΕΥΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΟΣΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Η/ΚΑΙ ΣΕ ΜΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥΣ Η ΣΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.
-
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΡΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ (Η ΤΙΤΛΟΥ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ) ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ
-
ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΕΝΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΟΣ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ
-
Ο ΧΡΥΣΙΖΩΝ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ.
-
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ
Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΑ ΝΗΜΑΤΑ , ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΑΜΠΟΝ
(LOCKSLEY).ΟΠΩΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ 1 ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡ-ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΩΝ ΤΑΜΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (CENTERS FOR DISEASE CONTROL). Η ΜΕΙΩΣΗ ΑΥΤΗ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ. ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α., Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΕ (OSTERHOLM AND FORFANG; PETITTI AND REINGOLD).
Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΝΗΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΩΣ ΕΝΑΣ ΠΙΘΑΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Η.Π.Α. (CENTERS FOR DISEASE CONTROL) ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΝ –Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΠΟΙΩΝΔΗΠΟΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ—ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ (REINGOLDET AL).ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΩΝ
IN VITRO ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΠΑΡΑΧΘΗΚΑΝ(TIERNO AND HANNA), ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΝ, ΕΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ, ΑΠΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΑΞΙ Η ΑΝ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΑΞΙ (FISCHETTI ET AL; PARSONNET ET AL 1996;SCHLIEVERT ETAL 1984; SCHLIEVERT 1995; WONG AND DOWNS). ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣIN VITRO ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΣΧΕΣΕΩΣ.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ. ΜΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ –ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΥΣΤΕΡΟΥ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ—ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Η ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ. Η ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΞΙΚΟΥ ΣΟΚ. Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΩΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΥΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ.
-
ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑΜΠΟΝ;
ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΗΤΑΝ ΑΒΕΒΑΙΟ ΑΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΑΥΤΟΥ.
ΥΠΗΡΧΕ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΤΙ ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΥΜΕΝΑ. ΤΟ ΥΜΕΝΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ 1.5 ΕΚ. Η ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. ΩΣΤΟΣΟ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ, ΤΟ ΚΟΛΠΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ 2.5 ΕΚ. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΥ ΥΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ. ΣΥΝΕΠΩΣ, Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΤΑΜΠΟΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 1.0 ΕΚ. ΕΩΣ 1.9 ΕΚ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΥΜΕΝΑ.
ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ 1994 ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΙΑ. ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΜΕΝΕΣ ΤΡΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ 100 ΝΕΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ :
-
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑΜΠΟΝ
-
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΑΜΠΟΝ.
-
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΕΡΓΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ.
ΕΝΩ ΟΙ ΥΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ (ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΩ ΤΟΥ 80%) ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΟΛΙΚΟ ΥΜΕΝΙΚΟ ΧΑΣΜΑ (ΠΛΗΡΩΣ ΔΙΑΡΡΗΓΜΕΝΟΙ ΥΜΕΝΕΣ), ΟΙ ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΙ ΥΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΣΕΡΒΙΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΠΟΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.
-
ΣΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΠΟΝ;
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΑΣΘΕΝΗ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ, ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ Η ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΑ ΜΕΣΑ, ΟΠΩΣ ΕΚΠΛΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΜΠΟΝ. ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟ ΡΟΗ
Η ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ, ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΑΜΠΟΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥΣ.
-
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΕΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ
ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΟΡΔΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ;
ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΘΑ ΜΠΕΡΔΕΨΟΥΝ ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ, ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ. Ο ΙΑΤΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΟ, ΣΑΝ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ. ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΕΝΑ ΤΑΜΠΟΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΟΣ ΚΟΡΔΟΝΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΤΡΑΒΗΧΤΕΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΟ ΤΑΜΠΟΝ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ. ΣΥΝΕΠΩΣ, ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΕΝΟΣ ΤΑΜΠΟΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΥΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΑΝΩ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ. ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΕΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΜΕΣΩ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΟΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Η ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΝΟΣ ΤΑΜΠΟΝ.
Επαφή
Κέντρο Γονιμότητας και Γυναικολογίας: Γλυφάδα Λεωφ. Δημητριου Γουναρη 196
T.K. 16674
Τηλ. 2106716126
Κιν. 6940296060
ikdmd@hotmail.com